Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2017

Σε τροχιά υλοποίησης η ηλεκτροκίνηση στο σιδηροδρομικό διάδρομο Θεσσαλονίκη-Σέρρες-Προμαχώνας


Μικρή σύγχυση φαίνεται πως έχει δημιουργήσει η είδηση για την νέα σιδηροδρομική γραμμή που είναι υπό μελέτη σε ΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ μεταξύ Θεσσαλονίκης-Καβάλας και Ξάνθης. Η σχεδιαζόμενη γραμμή σύμφωνα με σιδηροδρομικά στελέχη θα μειώσει την απόσταση της Θεσσαλονίκης με την Αλεξανδρούπολη σχεδόν κατά 3 ώρες αφού θα παρακάμπτεται η κυκλική πορεία που κάνει σήμερα στο τμήμα Θεσσαλονίκη-Σέρρες-Δράμα-Ξάνθη.

Οι θιγόμενοι από αυτή την νέα γραμμή, κυρίως στη γραμμή Θεσσαλονίκη-Κιλκίς-Σέρρες θεωρούν ότι μία τέτοια κίνηση θα αφήσει απομονωμένη την ευρύτερη περιοχή και μάλιστα στις 26 Σεπτεμβρίου κατέθεσε και σχετική ερώτηση στη Βουλή των Ελλήνων, ο βουλευτής Σερρών με την ΔΗΣΥ, Μιχάλης Τζελέπης που επισημαίνει τον σημαντικό ρόλο του σιδηρόδρομου αλλά και τις δυνατότητες που μπορεί να προσφέρει στην περιοχή, ρωτώντας παράλληλα αν υπάρχει περίπτωση αναβάθμισης της γραμμής αυτής.
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΡΓΟΣΕ
Σύμφωνα με το προγραμματισμό της ΕΡΓΟΣΕ αλλά και τον πίνακα μεγάλων έργων του ΕΣΠΑ 2014-2020 (Ε.Π. ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ), το έργο της αναβάθμισης της γραμμής Θεσσαλονίκη-Σέρρες-Προμαχώνας είναι στην ουρά προς υλοποίηση.
Πρόκειται για ένα έργο της τάξεως των 120εκατ.ευρώ, που σε αυτή τη φάση βρίσκεται σε φάση μελετών (με χρηματοδότηση από το CEF 2014-2020). Το έργο περιλαμβάνει την εγκατάσταση ηλεκτροκίνησης κατά μήκος του άξονα Θεσσαλονίκη – Στρυμόνα – Προμαχώνα, μήκους 143 χλμ., την εκτέλεση εντοπισμένων παρεμβάσεων για τη βελτίωση της γραμμής και των σταθμών του τμήματος και την εξασφάλιση, με αυτόματα συστήματα φύλαξης, των ισόπεδων διαβάσεων της γραμμής.
Η δημοπράτηση του έργου θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για την περιοχή καθώς η εγκατάσταση ηλεκτροκίνησης, θα σημάνει και την σύνδεση της γραμμής με το ηλεκτροκίνητο δίκτυο της Βουλγαρίας, που φτάνει μέχρι τα σύνορα με τη χώρα μας.
Επιπλέον, θα κάνει δυνατή την δρομολόγηση επιβατικών τρένων που θα συνδέουν τη Σόφια με τη Θεσσαλονίκη σε χρόνους που θα είναι εξαιρετικά σύντομοι σε σχέση με σήμερα. Τέλος θα ενδυναμώσει την εμπορευματική κίνηση μεταξύ του λιμανιού της Θεσσαλονίκης και της αγοράς της Βουλγαρίας, αναδεικνύοντας τον κυρίαρχο ρόλο του ΟΛΘ στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Σε κάθε περίπτωση δεν αναμένουμε τη δημοπράτηση πριν τα τέλη του 2018 καθώς θα πρέπει να ολοκληρωθεί η μελέτη, να εγκριθεί περιβαλλοντικά, να ετοιμαστούν τα τεύχη δημοπράτησης και να ενταχθεί επίσημα το έργο στο ΕΣΠΑ 2014-2020.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου