Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017

Ελληνική Εταιρεία Logistics: Ζητάμε την σύσταση Ειδικής Γραμματείας


Αίτημα για την δημιουργία Ειδικής Γραμματείας Εφοδιαστικής Αλυσίδας, έθεσε η Ελληνική Εταιρεία Logistics, δια του προέδρου της Νίκου Ροδόπουλου, την Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά (ΕΒΕΠ), στην οποία συμμετείχαν και τα μέλη του ΔΣ της EEL, όπου υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας (MOU) μεταξύ των δύο οργανισμών με στόχο την υλοποίηση κοινών δράσεων που θα οδηγήσουν στην ανάδειξη του Πειραιά ως επιχειρηματικού, ναυτιλιακού και εμπορικού προορισμού διεθνούς αναγνωρισιμότητας και εμβέλειας.
Μιλώντας στο ypodomes.com o κ.Ροδόπουλος ανέφερε "θέλουμε να δημιουργηθεί μία Ειδική Γραμματεία Εφοδιαστικής Αλυσίδας, η οποία θα αναλάβει τον συντονισμό εφαρμογής του Στρατηγικού Σχεδίου για τα Logistics ενώ μπορεί εκεί να μεταφερθεί το Εθνικό Συμβούλιο Εφοδιαστικής Αλυσίδας για να παίρνει γρήγορα αποφάσεις, να δημιουργεί και να εποπτεύει το έργο που θα παράγεται".
Αναφερόμενος στο μέλλον των Logisticw είπε πως "επιθυμητό είναι να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα συγκριτικό μοντέλο καθώς έχουμε το πλεονέκτημα, ότι οι γειτονικές χώρες μπορούν να κατεβάζουν ροες στην Εγνατία και από εκεί μέσω Ηγουμενίτσας να φεύγουν προς τη Δυτική και Κεντρική Ευρώπη. Επίσης θα μπορούσαμε με πλοία Ro-Ro από τη Σμύρνη στη Θεσσαλονίκη θα ελαχιστοποιήσουμε τον απαιτούμενο χρόνο των φορτηγών από την Νότια Τουρκία ακόμα και από χώρες της Μέσης Ανατολής, προς την Ευρώπη".
Όπως σημείωσε στο ypodomes.com "πρέπει ταυτόχρονα να αναπτυχθεί η ενδοχώρα, κυρίως μέσω του σιδηρόδρομου από το λιμάνι του Πειραιά προς την Ευρώπη, από την άλλη θα πρέπει να αναπτυχθεί η μεταποίηση και κέντρα συναρμολόγησης που θα δώσει προστιθέμενη αξία στη χώρα".
Αναφερόμενος στα Logistics Parks είπε ότι αναμένει στο πρώτο τρίμηνο του 2018 την εκκίνηση της παραχώρησης του Θριάσιου Εμπορευματικού Κέντρου ενώ για εκείνα που σχεδιάζονται να δημιουργηθούν σε διάφορα σημεία της χώρας, τόνισε ότι πρέπει να έχουν το κάθε ένα, business plan, για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα των πάρκων.
"Μπορούμε ως επιστημονική εταιρεία να επεξεργαζόμαστε στοιχεία και να δίνουμε τις απόψεις του σήμερα, να παίρνουμε καλές πρακτικές από άλλες χώρες και να τις εφαρμόζουμε, για να γίνουμε ως Έλληνες οι "λοτζιστικάδες" της Ευρώπης".
EEL και ΕΒΕΠ ενώνουν τις δυνάμεις τους
Στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας, έχουν προσδιοριστεί συγκεκριμένοι κεντρικοί άξονες για την ανάδειξη του Πειραιά ως παγκόσμιου διαμετακομιστικού κόμβου με επίκεντρο τη ΝΑ Ευρώπη. Σύμφωνα με το MOU οι δύο οργανισμοί θα υποστηρίξουν τη διεξαγωγή ερευνών και μελετών για τη δημιουργία αλυσίδων προστιθέμενης αξίας στην εθνική εφοδιαστική αλυσίδας, οικοδομώντας παράλληλα συνέργειες με διεθνείς οργανισμούς, εκπρόσωπους δημόσιας διοίκησης, επιχειρηματικούς φορείς και πανεπιστημιακά ιδρύματα.
Ένας επίσης σημαντικός άξονας που έχει καταγραφεί στο μνημόνιο είναι η ένταξη επιχειρήσεων μεταφορών, αποθήκευσης και διαχείρισης φορτίων σε χρηματοδοτικά εργαλεία τρίτων, μέσα από οριζόντια προγράμματα αλλά και εξειδικευμένα, κάθετα σχέδια ενίσχυσης και εκσυγχρονισμού της αγοράς των Logistics.
Παράλληλα, θα επιδιωχθεί η αναβάθμιση των επιχειρήσεων Logistics και των εργαζόμενων σ’ αυτές με την υλοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης και πιστοποίησης γνώσεων και δεξιοτήτων, ενώ ταυτόχρονα θα αναπτυχθούν δράσεις καινοτόμου έρευνας γύρω από τα logistics, μέσα από εφαρμοσμένα προγράμματα προπτυχιακών ή μεταπτυχιακών τμημάτων πανεπιστημιακού επιπέδου. Επίσης, θα υπάρξει σύνδεση της ακαδημαϊκής με την επιχειρηματική κοινότητα με αμφίδρομα οφέλη για τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό της εφοδιαστικής αλυσίδας.
Τέλος, θα υλοποιηθούν ενέργειες πληροφόρησης για τη σπουδαιότητα της εθνικής Εφοδιαστικής Αλυσίδας, αλλά και στοχευμένες παρεμβάσεις για την ανάπτυξη σύγχρονων Logistics, σε συνδυασμό με το περιβαλλοντικό και κοινωνικό τους αποτύπωμα.
Ο κ. Νικόλαος Ροδόπουλος, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Logistics τόνισε, «Σήμερα θεωρώ ότι είναι μια σημαντική ημέρα που το επιχειρείν ενοποιεί τις δυνάμεις του με σκοπό τη δημιουργία ενός ευρύτερου στρατηγικού σχεδιασμού για την ανάδειξη του Πειραιά ως επιχειρηματικού κέντρου διεθνούς βεληνεκούς, με ενεργειακή, περιβαλλοντική και κοινωνική προστιθέμενη αξία για όλη την επικράτεια. Σήμερα, η EEL και το ΕΒΕΠ τοποθετούν τον πήχη ψηλά και θέτουν τον θεμέλιο λίθο για την διασύνδεση των εργασιών τους προκειμένου να υλοποιήσουν συγκεκριμένες δράσεις που θα πάνε την επιχειρηματικότητα στη ένα βήμα παραπέρα».
Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του ΕΒΕΠ κ. Βασίλης Κορκίδης, «Θεωρώ ότι τα Logistics και η εφοδιαστική αλυσίδα είναι η αιχμή του δόρατος αυτή τη στιγμή για την ελληνική οικονομία και πόσο μάλλον για το λιμάνι του Πειραιά. Αυτή η συνεργασία δεν θα μείνει στα λόγια. Έχουμε ήδη δρομολογήσει ενέργειες οι οποίες θα βοηθήσουν στο να αντλήσουμε όλη την υπεραξία που μπορούν να πάρουν οι ελληνικές επιχειρήσεις».
Το μνημόνιο συνεργασίας υπογράφηκε από τους κκ. Νικόλαο Ροδόπουλο, Πρόεδρο ΔΣ της EEL, Βασίλη Κορκίδη, Πρόεδρο ΔΣ του ΕΒΕΠ, Κωνσταντίνο Αχλαδίτη, Mέλος ΔΣ του ΕΒΕΠ και εκπρόσωπο του επιμελητηρίου για την υλοποίηση του MoU και Αλέξη Αλεξίου, Αντιπρόεδρο Οικονομικών της EEL.
Όπως ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, μέσα στον Οκτώβριο θα ανακοινωθούν όλες οι λεπτομέρειες για τον τρόπο λειτουργίας του πρώτου Supply Chain & Logistics Cluster που φέρει τις υπογραφές της EEL και του ΕΒΕΠ και θα τεθεί υπό το Maritime Hellas, το πρώτο ναυτιλιακό cluster που τελεί υπό την αιγίδα της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου