Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017

Σκοτεινός και δύσβατος ο Σιδηροδρομικός Σταθμός

ΕΙΚΟΝΕΣ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗΣ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΕΞΩ – ΑΓΑΝΑΚΤΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΒΑΤΕΣ

* Είσοδος περασμένων δεκαετιών-Χόρτα, σκουπίδια, λιγοστός φωτισμός, χαλασμένα πεζοδρόμια γύρω


Είναι ένας από τους μεγαλύτερους Σιδηροδρομικούς Σταθμούς της Ελλάδας. Έχει κομβική σημασία καθώς εξυπηρετεί επιβάτες απ’ όλη τη Θεσσαλία που θέλουν να ταξιδέψουν προς Αθήνα ή Θεσσαλονίκη. Κι όμως η εικόνα του σε καμία περίπτωση δεν αντικατοπτρίζει τον βαθμό της σημαντικότητας βάσει μάλιστα του αριθμού των ατόμων που επιλέγουν να μετακινηθούν με τρένο.
Λιγοστό φως, εικόνες εγκατάλειψης τόσο στο κεντρικό κτίριο όσο και δίπλα από αυτό. Σκουπίδια και χόρτα συνθέτουν ένα σκηνικό απαράδεκτο στο σημείο δίπλα από τον σταθμό και κάνουν τον χώρο όπου θεωρητικά υπάρχει ένα υπαίθριο μουσείο των σιδηροδρομικών να φαίνεται… χωματερή παλιών σιδηροδρομικών υλικών. Για την πόλη της Λάρισας η συνολική εικόνα σίγουρα δεν αποτελεί διαφήμιση.

Ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα είναι αυτό του φωτισμού. Επιβάτες που επιλέγουν σχεδόν καθημερινά να μετακινηθούν καθώς εργάζονται σε γειτονικές πόλεις, τονίζουν πως τις βραδινές ώρες και ειδικά τους χειμερινούς μήνες ο φωτισμός είναι ελάχιστος στην πλάγια έξοδο από τον σταθμό που οδηγεί στην οδό Παλαιολόγου (έχει και τη μεγαλύτερη κίνηση επιβατών, ειδικά του Προαστιακού).
Από τη στιγμή που έκλεισε και το μοναδικό καφέ εντός του κτιρίου ο φωτισμός έχει μειωθεί δραματικά και δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τους επιβάτες τα βράδια. «Ας ελπίσουμε να έχει δοθεί λύση μέχρι τον χειμώνα» λένε στην «Ε» άνθρωποι του ΟΣΕ.
Αφού ξεπεράσουν όμως οι επιβάτες το πρόβλημα με τον φωτισμό και βγούν στην Παλαιολόγου έχουν να αντιμετωπίσουν ένα ακόμα. Αυτό των «βομβαρδισμένων» πεζοδρομίων. Πλάκες σπασμένες σε κάθε ένα μέτρο και αγριόχορτα μετατρέπουν την προσπάθεια μεταφοράς βαλίτσας σε… σπορ απαγορευτικό για τους ηλικιωμένους.
Αν πάλι επιλέξουν να φύγουν από την κεντρική είσοδο θα βρούν μια σειρά από πλάκες περασμένων δεκαετίων. Λιωμένες από τα χρόνια και από τα εκατομμύρια πόδια που τις πάτησαν. Από τις χιλιάδες βαλίτσες που κυλίστηκαν επάνω τους.
Ίσως έχει φτάσει η στιγμή που επιτέλους θα αντικατασταθούν καθώς είναι η πρώτη και τελευταία εικόνα ενός επιβάτη- επισκέπτη που έρχεται ή φεύγει από την πόλη της Λάρισας.
ΙΣΤΟΡΙΑ
Στον αύλειο χώρο βρίσκεται μια από τις μεγαλύτερες ατμομηχανές δρομολογίων του ελβετικού οίκου SLM Winter Thur κατασκευής 1911 και βάρους 32 τόνων. Λίγο πιο δίπλα σε γραμμή με σκάρα και έρμα από σκύρα υπάρχει μια παλιά δρεζίνα. Αντικείμενα που στήθηκαν και συλλέχθηκαν με μεράκι. Όμως δεν εμφανίζουν την εικόνα που είχαν στο μυαλό τους όσοι μερίμνησαν.
«Είναι άδικο να υπάρχει αυτή η κατάσταση» επισημαίνει στην «Ε» ο πρόεδρος των Συνταξιούχων Σιδηροδρομικών Λάρισας «Ο Άγιος Φίλιππος» κ. Γιάννης Πολυμέρου και συνεχίζει: «Σίγουρα δεν αποτελεί διαφήμιση για την πόλη. Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η Λάρισα ιστορικά έχει ιδιαίτερη σχέση με τους σιδηρόδρομους. Εμείς ως Σύλλογος προσπαθήσαμε μάλιστα μέσα στο πάρκο να φτιάξουμε ένα υπαίθριο μουσείο που κάθε τόσο άγνωστοι διαλύουν τα εκθέματα και φαίνονται σαν να είναι μπάζα. Ακόμα και ο φωτισμός θα έπαιζε σημαντικό ρόλο εκεί, αλλά και το τελευταίο μαγαζί που υπήρχε έκλεισε».
Ανάμεσα στο –θεωρητικά- υπαίθριο Μουσείο και το κτίριο του Σταθμού υπάρχει ένας χώρος που επί της ουσίας μένει ανεκμετάλλευτος. Χώρος που διαθέτει τέντες και θα ήταν μια καλή ευκαιρία για να μπορούν οι επιβάτες να απολαμβάνουν έναν καφέ πριν αναχωρήσουν. Πολυτέλεια όμως πλέον…

Του Κώστα Γκιάστα
Φωτ. Λεωνίδας Τζέκας

 http://www.eleftheria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου